NALOTY NA SKLEPY Z DOPALACZAMI.

Temat: pomocy
witam w poniedziałek

Moi drodzy wczoraj przez ok 3 godz wedzilem żeberka peklowane na sucho.
Mam taka wedzarnie beczkową, przenośną i kurcze nie potrafie w nij uzyskac wysokiej temperatury.
Wedziłem na kawałkach buka a na niego sypałem łupki olchowe no i mialem ok 40 stopni w wedzarni. Jak dosypywalem łupek to suszarką musialem podmuchac zeby sie rozpaliło. W pewnym momencie wlozylem kawałek dębu. No i jakos sie wędziło.

Niestety jak wyciagnąlem to zauwazylem ze:
1. zeberka sa dosc matowe. Tylko u góry przy hakach byly takie jakby tłuste a poniżej suche i hmmm dośc szare. Tak jakby nie do końca zdrowy kolor.
2. Wedzilem tez udko z kurczaka peklowane na mokro i zrobilo sie cale szare. Po prostu brzydkie
3. Wedzonki hmm sa jakby bardzo zadymione. Czyc przy kosztowaniu ten dym. Nie wiem czy nie za bardzo.
4. Udko z kurczaka w środku jest różowe, dośc twarde ale w sumie smaczne.

Proszę podajcie mi co zrobilem źle.

Temp? drewno? czas? Peklowanie?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355



Temat: KACZKA


o kurczakach duzo piszą a o kaczkach nic



Ja bym zrobił w/g przepisu na kurczaka , tak dla próby . Jednak to że kaczka ma mięso nie tak delikatne jak kurczak to należało by dołożyć trochę więcej czasu do peklowania - moczenia w solance jak i do wędzenia . Proces produkcji zapisać ,podzielić się wiedzą na forum i przy następnej kaczce będzie już prawie wszystko jasne

Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4482


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Witam
Pewnie niektórzy się uśmieją z moich problemów, ale co tam kiedyś trzeba zacząć.
To moje pierwsze wędzenia.
1. Peklowałem części kurczaka, skrzydełka i udka przez 24 h. później do rozgrzanej wędzarni temp oko 60 C przez godzinę. Następnie wędzenie w temp około 30 - 40 C przez 4 godziny. Wędziłem drzewem ze śliwki.
2. Peklowanie 3 dni. Nóżki kurczaka do rozgrzanej wędzarni 60 C na pół godziny. Wędzenie w temp 30 - 40 C przez 5 godzin. Następnie parzenie we wrzątku przez 5 minut.
Wędziłem dębem z dodatkiem wiórów z olchy.
Wędzarnia to beczka z dnem. Wlot dymy z boku w dolnej części. Palenisko to piec typu koza.
Efekt:
Mizerny. Kolor nieciekawy-ciemny. Skóra nie do jedzenia ( ale to ponoć normalne). Jednak mięso jest cierpko kwaskowe, szczególnie wierzchnia warstwa. Liczyłem na soczyste i smaczne mięsko pachnące wędzonką.

W czym leży problem. Jestem zdesperowany bo uwielbiam wędzonki, Bardzo proszę o pomoc.

Czy problem może leżeć w zbyt dużej ilości dymu? A może w budowie wędzarni?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Dziadek!!! Właśnie miałem taką sytuację, że musiałem uwędzić kuraka bardzo szybko, ale te peklowanie w czasie nie pasowało, więc wpadłem na pomysł żeby zrobić solankę 0,16kg na 2.5 litrów wody i podgotowałem świeżego kuraka około godzinki jak na rosołek żeby był w miarę miekki. Oczywiście zioła też były. Następnie osuszyłem studząc w przewiewnym chłodnym miejscu. Wędzenie kuraka odbywało się w tem 30 st pierwszą godzinkę i jak kurak już zaczął nabierać kolorek, podniosłem temperaturkę do 50 - 60 st ( jak wiatr zawieje ) Wędziłem całość ok 4 godzin. Kurczak był pyszny jeszcze na ciepło. Jutro robię więcej kurczaków. Ps. Kuraka w kawałkach wieszałem na hakach do pstrągów. To naprawdę było szybkie wędzenie!!!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Pierwsze peklowanie


koleżanki i koledzy.Proszę o pomoc. Jak się pekluje udko kurczaka i jak się wędzi. pozdrawiam proszę o radę
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=781


Temat: królik
Wędziłem jeden raz królika, niestety kompletna porażka całkowicie suchy wiór. Ostatnio praktykowałem wędzonego kurczaka z peklowaniem i parzeniem przed samym wędzeniem i to wydaje mi się będzie dobry sposób także na królika. spróbuję przed Świętami na razie krółe rosną.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1304


Temat: Zloty, spotkania - CZYLI JAK BĘDZIE...
Zgodnie z obietnicą, chciałbym przedstawić Państwu orientacyjny "rozkład zajęć" podczas naszego zlotu.
W związku z tym, iż sporo ludzi podjedzie już w piątek, więc:

PIĄTEK:

1. Przygotowanie i rozstawienie sprzętu, ... sądzę, że będzie to około godz. 15-16
2. Sprawdzenie wszystkiego i usunięcie ewentualnych braków (naczynia jednorazowe, napoje, drewno i wiórki itp), ... początkowe sprawy organizacyjne nie powinny nam zabrać więcej niż 3 godziny
3. Kolacja – na eksperymentalnym sprzęcie, którego budowy i właściciela na razie nie zdradzę, karkóweczka z grilla i ewentualnie jeszcze coś na ruszt.
4. Peklowanie kurczaków i prawdopodobnie ryb. ... peklowanie, zgodnie z sugestia Pawła przesuniemy na termin - przed punktem "Kolacja" ... kolacja będzie zapewne trwała baaaaaaaardzo długo ... i nocne Polakow rozmowy

SOBOTA:

1. Sprawy organizacyjne - dostawa mięsa i sprzętu, dojazd uczestników itp śniadanie ... nowi uczestnicy ... rozpalenie obrotowego rożna i dzik w całości na widelec – domena i dzieło Pawła (Chef Paula)
2. Pokaz: rozpoczęcie około godz 12.00
a) sposobów badania mięsa oraz omówienie zagrożeń jakie związane są z jego obróbką i przechowywaniem - kol. Kubuss (lek. wet.)
b) rozbioru półtuszy wieprzowej na elementy i podziałem na poszczególne klasy mięsa z określeniem przydatności kulinarnej - kol. Bagno, specjalista od spraw mięcha,
c) produkcji:
- kiełbasy wiejskiej,
- kaszanki,
- pasztetowej,
- salcesonu,
- szynki i baleronu,
Pokaz ten wykonają osoby z naszej paczki lub mistrz masarski (podczas pokazu opis i demonstracja odkręcania kiełbas i wiązania wędlin i wędzonek, nastrzyku nastrzykiwarką ręczną itp.
d) wędzenie i parzenie powyższych produktów - oczywiście mięso podziałowe powróci do masarni, a my będziemy "obrabiali wcześniej przygotowane (zapeklowane mięso i podroby, tak by wieczorkiem możliwa była degustacja produktów.
3. Pokaz wędzenia ryb i drobiu. ... myślę, że dymienie będziemy mogli zacząć około 15 ... część wyrobów do wędzarni a cześć na grilla jak białą ... pokaz grillowania ... w rolach głównych widzę tutaj Janmar'a (Janka ze Słubic), Marka (mąż Małgoś), Jacka B, Leszka (partner ChefPaula), oraz samego ChefPaula
4. Pieczenie dzika w tajemniczej maszynerii (proces długotrwały, więc rozpocznie się go w miarę wcześnie, ... zaraz po śniadaniu. Do tego specjalnie na tę okazje pieczone bułeczki o tajemniczym składzie lecz wspaniałym smaku.
5. Obiado - kolacja - tutaj juz dowolność asortymentu i trunków ... taaaak ... powtórka z piątku tylko w nieco rozszerzonym gronie (mam nadzieję, że przybędzie w odwiedziny Maciej Kuroń – są w tym kierunku potężne naciski )

NIEDZIELA:

1. Śniadanko (pozostałe produkty z poprzedniego dnia (schłodzone) + dodatki ...
2. Być może pokaz wędzenia i parzenia drobiu i ryb, z uwagi na sporo zajęć w sobotę zostanie przeniesiony na niedzielę, tak, by produkty zostały wykorzystane podczas obiadu. ... po prostu część druga zajęć praktycznych
3. Planowana wycieczka do pobliskiej kopalni i elektrowni ... jeżeli oczywiście pozwoli na to zdrówko i odpowiednie ustawienie błędników...

DODATKOWO:
1. Przegląd sprzętu i urządzeń jakie zostaną dowiezione przez zadymiaczy, ... , a naprawdę będzie co oglądać
2. Impreza, a właściwie pokazy, będą filmowane i fotografowane przez speca w temacie (czekam na potwierdzenie uczestnictwa), który zmontuje całość na płytkę, tę zaś będziemy mogli sprzedawać w rozsądnej cenie, a kasę przeznaczać na zmianę i utrzymanie stronki oraz pokrywanie kosztów tego typu zlotów. ... będzie to stanowiło doskonały materiał poglądowy zarówno dla adeptów sztuki zadymiarskiej jak i praktyków....
3. Podczas zlotu chcę porozmawiać z uczestnikami o sprawach organizacyjnych, a w szczególności o propozycji zrzeszenia się w formę stowarzyszenia o nazwie wspólnie ustalonej, co pozwoli podnieść rangę zadymiarstwa, a także rozwiąże sporo innych problemów. ...

Jak wspomniałem, można zabrać małe lodóweczki. na ciasta, sałatki itp. Mięso i wyroby mięsne zostaną zabezpieczone w specjalnej chłodni, która stanowi część niespodzianki zlotowej.

I tak by to wyglądało na początek.
Czekam na sugestie i ewentualne propozycje z Waszej strony.
Powiadomiłem właśnie o naszej imprezie TVP3 Łódź - prezenterka z Bełchatowa, Dziennik Łódzki i Bełchatowska Telewizję - reklama dźwignia handlu

Pozdrawiamy Wszystkich Zadymiarzy RP

Text Maxell po konsultacji z ChefPaul’em
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=394



© 2009 NALOTY NA SKLEPY Z DOPALACZAMI..

Home jaja Pop pl java gratis